Gelsted Børneunivers: Øget trivsel og motivation
Dette er et uddrag af en artikel på dr.dk, 26. maj 2020. Læs hele artiklen og se video fra Gelsted Skole her: “Mere ro i timerne og færre konflikter imellem børnene: Folkeskoler har glæde af coronatiltag”
På Gelsted Skole har en ny undervisningsform med blandt andet to faste lærere i hver klasse, som har alle fagene, og en skoleklokke, der ikke ringer, givet øget trivsel for både lærere og elever.
– Det har fungeret langt bedre, end vi havde forventet, for vi var jo nødt til bare at prøve nogle ting af. Sammenhængen i skoledagen giver bare mening, siger skoleleder Anders Fæster Nielsen og eksemplificerer:
– Nu gør man tingene færdige, eller man siger, at “nu holder vi en pause, inden vi skal i gang med noget nyt”, og det giver bare en større sammenhæng for lærere og elever.
De mange coronaretningslinjer tvang skolens ledelse til at tænke i nye baner, for eleverne skulle for eksempel møde forskudt, og derfor gav det ikke længere mening, at klokken ringede.
De nye undervisningsformer er løbende blevet evalueret, og den ændrede fleksibilitet er helt klart noget, som skal tages med til undervisningsformen allerede fra næste år, mener skolelederen.
– Det, at der er få lærere i hver klasse, og det, at man har klassen i nogle blokke, giver rigtig god mening, og det tænker jeg, at vi skal fortsætte med. Og vi kan som minimum slukke for klokken, så den ikke ringer ud, men kun ringer ind, siger Anders Fæster Nielsen.
Men vi skal huske, at det ikke er alle elever, der har glæde af den ændrede hverdag, fastslår Anders Fæster Nielsen.
– Der er også nogle børn, som har rigtig meget brug for struktur, for eksempel at man ved, at den her aktivitet tager 45 minutter, og så har vi en halv times pause, så dem skal vi også være rigtig opmærksomme på.
Bent Nielsen
26. maj 2020 at 18:23Hvis jeg har forstået det ret, efter at hørt elever udtale sig, så for mange elever en god ide med ingen klokke:
Når nu det opgaven står på, og næsten forstået af de fleste elever – så ringer klokken for pause, og måske ikke lige tages op næstedag. – Nej ikke sådan i Gelsted skole, hvor man ligesom nu efter Corona pausen ikke slutter “timen,” før de aller fleste har forstået det, – og med lidt lige nu lovlig overtid, nået et færdigt resultat. – Måske ikke så godt for alle elever, men det tager lærerne på Gelsted skole højde for. – Har jeg forstået det ret?